Visste du att vi kommer ihåg ca 80 % av det vi ser, men bara 20 % av det vi läser? Bara det gör ju att man förstår varför de flesta söker sig till Instagram. 

Instagram har sedan start lockat till sig 500 miljoner aktiva konton per dag worldwide. Cirka 64 % av vår uppkopplade befolkning i Sverige, alltså nära 2 av 3, har använt Instagram minst någon gång under de senaste 12 månaderna. Hela 46 % gör det dagligen, enligt rapporten Svenskarna och internet (2022). Som företagare är det alltså ett väldigt tacksamt medium för att nå ut till sina kunder.

Marknadsföring idag bygger mycket på identitet. Konsumenten vill känna tillhörighet och att som företag visa upp sitt erbjudande i olika relevanta sammanhang kan bidra till att förstärka varumärkets identitet. Samtidigt är det ett bra sätt att få en mer personlig relation till kunderna genom till exempel behind the scenes-bilder och filmer.

Vi bjuder på 8 snabba tips om hur man använder Instagram effektivt:

  1. Fokusera på kvalitet framför kvantitet. Välj genomtänkta bilder som säger något om verksamheten.
  2. Se till att bilderna är rena. Det vill säga: rensa upp i bakgrunden så att bilden inte upplevs som stökig.
  3. Våga fota från annorlunda perspektiv. Det gör dina bilder mer intressanta. 
  4. Våga beskära bilderna du tar. Gör du det på ett bra sätt kan du skapa en helt ny känsla. 
  5. Ansikten, och gärna glada leenden, ger generellt fler likes. Testa så får du se själv!
  6. Tänk på flödet! Få till ett enhetligt och snyggt instagramflöde genom att använda samma typer av filter och återkommande färger. Har du en grafisk profil blir det hela betydligt mycket enklare. 
  7. Lägg till plats! – genom att visa var företaget finns blir ni sökbara på platsen och fler kan hitta er.
  8. Kolla upp vilka # som är relevanta för ert företag och använd dem sedan i olika uppsättningar i era inlägg. Ha dock inte för många # i samma inlägg, cirka 3–5 är rekommenderat. Se dessutom till att flytta ner dem en bit i texten, eller lägg dem som kommentar efteråt.

Vi finns om du behöver hjälp

Dags att uppa gamet på Instagram? Vi finns här för att hjälpa dig! Vi erbjuder både coaching, föreläsningar och operativ hjälp. Läs mer om det här.