Navigerar ni på tunn is? Funderar ni på det? Eller beter ni er aktivt och passionerat som om det är en irriterande fluga som det gäller att hålla på avstånd at all costs? Det handlar om TikTok. Så klart! 

TikTok är en force to be reckoned with, inte bara för att det är kul och för att det enligt Svenskarna och Internet är det sociala media som ökade absolut mest under förra året: 

År 2023 är det flera sociala medier som växer jämfört med år 2022. Tiktok står för den största ökningen i andel användare, från 20 procent till 24 procent år 2023.

Nej, TikTok är en force to be reckoned with eftersom man – förutsatt att man gör det smart och enligt kanalens premisser – kan bygga sitt varumärke, nå nya målgrupper på helt nya sätt och därmed (krasst) sälja mer.

Kreativitet och engagemang är likställt på TikTok

TikTok säger själva att de är “on a mission to change how audiences interact with brands and vice versa” och det får man nog ändå säga att de är i full gång med. På TikTok står kreativitet i kommunikationens centrum och innehåll utan “filter” flyger bättre. Det skiljer sig från både Instagram, Facebook och andra sociala medier. 

TikTok:s syn på varumärken är att de inte får bli ett störande moment för användaren. Var inte polerad och perfekt med andra ord, det är inte intressant här. Bra att tänka på är också att användarna kommer till appen för att ta del av content och till kommentarerna för att interagera (på ett omatchat sätt sett till andra sociala medier). Band knyts när varumärken också interagerar.

OBS: I och med Reels har Instagram börjat närma sig contentskapande i klass med TikTok även om den senare fortfarande är i en annan klass. (Reels är ju bokstavligen Instagrams försök att flirta med målgrupper som rört sig bort från appen för TikTok.)

Sound on!

Precis när vi alla har lärt oss att göra precis allt i sociala medier med tanken om att folk ska fatta innehållet även utan ljud… så ska vi lära oss att tänka tvärtom med TikTok. Här är ljud ALLT, nästan i alla fall. Både musik och ljudslingor är viktiga och bör definitivt finnas med i centrum för skapandet av företagets TikToks. Ingen ser på TikTok med ljudet av, så är det bara.

Följa det som trendar?

Att man behöver förstå kontexter och kan tjäna reach på att hoppa på något som trendar på TikTok är visserligen fortfarande en sak att ta hänsyn till. Men faktum är att företagets innehåll inte nödvändigtvis behöver vara i loopen, trendigt eller coolt: bara ändamålsenligt. Eller som TikTok själv uttrycker det:

Annonsering och marknadsföring på TikTok då?

Annonser och marknadsföring på TikTok, ja! Det finns några olika alternativ, här är tre vanliga (i Sverige)! 

Top view-annons: dessa hamnar högst upp i flödet när användaren öppnar appen. Här kan man kosta på sig att vara något mer explicit reklamig (men ändå underhållande). Den stora nackdelen med denna typ av annons är att den ofta hoppas över.

Tidslängd: upp till 60 sekunder

In-feed-annons: dessa genererar högst trafikmängd. Men notera: in-feed-annonser på TikTok måste härma flödets dynamik och skapa upplevelser för mottagaren. Om man gör det bra ökar chansen att skapa en hype. Om man gör det dåligt… du fattar. 

Tidslängd: upp till 15 sekunder

Spark ads: TikToks motsvarighet till sponsrade poster. Dvs: en möjlighet att ge extra skjuts till en existerande post. 

Influencer-samarbete – UGC: det mest lukrativa och enklaste är att helt enkelt ta hjälp av någon som redan har en possy för att sprida ordet. Här behöver man – som alltid när det kommer till influencer-samarbeten – vara noga med att hitta någon som är relevant för målgruppen och som känns trovärdig utifrån erbjudandet. När det väl funkar så funkar det bra! Konsumenter litar på konsumenter, det är sedan gammalt, och en recension av exempelvis en produkt i en grwm (get ready with me) kan verkligen få en produkt att trenda. 

Har ni en astronomisk budget för annonseringen på TikTok? Jamen, då kan ni välja att kosta på er en… Brand Takeover, en annons på max 5 sekunder som dyker upp hos målgruppen när appen startas. Den går inte att hoppa över. Kostnad? 50,000 dollar. Om dagen.

Eller kanske en… Branded hashtag, en möjlighet att helt enkelt investera i en hashtag som användare – när de skapar och delar innehåll som relaterar till företagets erbjudande. För 150 000 dollar per vecka är detta möjligt. 

Bottom line med annonser på TikTok är att de på olika sätt integreras i FYP, eller “upptäcka-flödet” (precis som på Instagram). För företag gäller det att göra tittande till en positiv upplevelse som inte stör utan snarare underhåller med både bild och ljud, vilket ju är unikt för TikTok. 

Här är kraven betydligt större på att skapa autentisk och “ärlig” marknadsföring, att leva varumärket och hitta en egen nisch fungerar därmed bra. Om man istället är på TikTok för att kränga produkter är influencer-spåret bättre än att försöka göra det från företagets eget konto. Då integreras produkten eller tjänsten i en kontext som dels är bekant för målgruppen och dels uppfattas som mer autentisk. Då har man möjlighet att få väldigt bra spridning. Men kom ihåg att spridningen inte nödvändigtvis måste vara positiv för varumärket!

Är TikTok för alla företag?

Ja, men även nej! TikTok är absolut en relevant plattform att integrera i företagets marknadsföringsstrategier… förutsatt att man har stenkoll på sin målgrupp och investerar tid i att skapa förståelse för kontext, beteenden och konversationer i appen! Det betyder alltså att det inte är ride or die för alla, men definitivt intressant för företag med:

Är du redo att kasta dig (företaget) ut i TikTok-rymden?

Vi är din go-to for all things marknadsföring. Och även om du kanske inte känner dig redo att sätta upp strategin för just TikTok finns det ju massor av andra steg att ta för att börja ta mer plats! Ring eller mejla. Vi hjälper dig!