Hit skulle vi!

Hösten 2021 knackade familjeföretaget Hållbart i Dalarna på dörren – med sig hade de ett spännande projekt och en rolig utmaning i ett! 

Låt oss berätta hur allt började… 

Vi slänger för mycket ätbar mat. Det håller inte. I Dalarna har man därför tagit fram en avfallsplan med fokus på att minimera matavfallet. Alla åtgärder samlas i projektet “Dalarna minskar avfallet” där alla dalakommuner deltar under samarbetsorganisationen Dala Avfall. ”Minska matsvinn i skolköken” är ett av delprojekten.

Målet är att i första ledet minska matsvinnet i skolan med 25 % till år 2022 för att sedan nå en halvering till år 2030. Medvetandegörande, utbildning för skolkökspersonal och olika verktyg att använda i skolan togs fram och 2021 hade man nått en tjugoprocentig minskning. 

Uppdraget som vi fick äran att ta oss an handlade om förskolan, som inte ingick i projektet till en början. Så hur göra för att lära de minsta barnen om matsvinn? 

En utmaning

Målgruppen var små barn i förskolan och frågan om hållbar utveckling är stor. Viktigt var naturligtvis att inte skapa ångest eller tråka ut med pekpinnar. 

Så här gjorde vi

Tillsammans med vår uppdragsgivare kom vi fram till att en barnbok, skriven för högläsning och med illustrationer som poppar, var vägen att gå. 

Hur blev det?

Det blev en barnbok! En berättelse om en liten ärtas resa från frö till förskolan, och om karaktärerna Smakus, Smaskens och Svinnis, som bor på förskolan och stöter på problem vid lunchen en helt vanlig måndag. En allegori över hur klimatet påverkas negativt med fokus på vad vi alla kan göra för att stoppa skeendet.

Sugen på att läsa barnboken?

Varsågod att även ladda ned den och läs upp för barnen på din förskola eller skola.