Hösten 2021 knackade Hållbart i Dalarna på dörren – med sig hade de ett spännande projekt och en rolig utmaning i ett!
Låt oss berätta hur allt började…
Vi slänger för mycket ätbar mat. Det håller inte. I Dalarna har man därför tagit fram en avfallsplan med fokus på att minimera matavfallet. Alla åtgärder samlas i projektet “Dalarna minskar avfallet” där samtliga dalakommuner deltar under samarbetsorganisationen Dala Avfall. ”Minska matsvinn i skolköken” är ett av delprojekten.
Målet var att i första ledet minska matsvinnet i skolan med 25 % till år 2022 för att sedan nå en halvering till år 2030. Medvetandegörande, utbildning för skolkökspersonal och olika verktyg att använda i skolan togs fram och 2021 hade man nått en tjugoprocentig minskning.
Uppdraget som vi fick äran att ta oss an handlade om förskolan, som inte ingick i projektet från början. Så hur ska man göra för att lära de minsta barnen om matsvinn?
Målgruppen var små barn i förskolan och frågan om hållbar utveckling är väldigt stor. Viktigt var naturligtvis att inte skapa ångest eller tråka ut med pekpinnar. Paketeringen var med andra ord central, behovet av lättillgängliga metaforer likaså!
Idéer flög och stigar trampades upp, småbarn intervjuades vid middagsborden och pedagoger rådfrågades. Slutligen kom vi tillsammans med vår uppdragsgivare fram till att en bok, skriven för högläsning och med illustrationer som poppar, var vägen att gå.
Det blev en barnbok! En berättelse om en liten ärtas resa från frö till förskolan. Och om karaktärerna Smakus, Smaskens och Svinnis, som bor på förskolan och stöter på problem vid lunchen en helt vanlig måndag. Sagan är en allegori över hur klimatet påverkas negativt – till och med av val vi gör under en så vardaglig sak som lunchen i förskolan – med fokus på vad vi alla kan göra för att stoppa skeendet, både i det stora och i det lilla.
Varsågod att ladda ned den och läs upp för barnen på din förskola eller skola.