Hit skulle vi!

Falu Energi & Vatten skulle under år 2022 minska mängden pappersreklam och gratistidningar som delas ut till hushållen i Falu kommun. I samband med årets Earth Week i mars ville de därför göra en insats för att väcka medvetenhet hos medborgarna i Falun och samtidigt ge dem incitament att tänka efter – är alla utskick som landar i brevlådan verkligen nödvändiga? Verkligen inte, tycker självklart även vi, så vi satte igång med skapade av ett koncept för att nå målen:

  • Att skapa medvetenhet kring reklamutskickens negativa påverkan på planeten. 
  • Att visa hur man enkelt kan slippa lunta på lunta genom att säga “nej tack” med en dekal på brevlådan. 
  • Att tillsammans påverka i rätt riktning genom att stoppa reklamen från att hamna i brevlådan – för krasst hamnar den oftast direkt i sopsorteringen utan att ens ha blivit läst.
  • Att nudga kunden till att läsa mer om att:
    • Sortera som ett proffs.
    • Minska matsvinnet.
    • Införa köpstopp för nyproducerade kläder och prylar. 

Så här gjorde vi…

Vi landade tillsammans i att en digital kampanj över sju dagar var vägen att gå. Kampanjen skulle peka till en kampanjsida på fev.se, där besökaren kunde hitta mer information om vart man kunde hämta sin dekal, och samtidigt läsa mer om andra klimatvänliga saker man kan göra i vardagen. 
Efter FEV:s önskemål använde vi oss av liknelsen “papper är träd”: 900 ton reklam motsvarar 10 000 träd (!). Om alla vi som bor i kommunen säger ”nej tack” till reklam, skulle dessa 10 000 träd kunna växa vidare och göra nytta på annat sätt.

En utmaning

Att ta fram en strategi för en komplex kundresa är inte det lättaste. I detta fall bestod utmaningen i att vi behövde skapa digitalt engagemang för att få mottagaren att agera i sin icke-digitala tillvaro. Vi ville kort och gott att mottagaren – i sin stressiga vardag – skulle bli engagerad i sociala medier för att sedan på en fysisk plats (i detta fall ÅVC) hämta sin ”nej till reklam”-dekal. 

Hur blev det?

Förutom att det blev tjusigt fick de 13 inläggen, som vi på United Power var med och planerade samt skapade, en organisk räckvidd på sammanlagt 95 968 visningar på Facebook och Instagram.

För Facebook blev detta en ökning med 333,8 % och Instagram 2 600 % i jämförelse med de organiska inlägg som postades innan kampanjens start.

För de betalda inläggen fick vi en räckvidd på 64 128, vilken innebar en ökning med 522 %.