Sociala medier har länge anklagats för att bidra till den ökande psykiska ohälsan; bilder som publiceras visar inte verkligheten, bilder är polerade, tagna i vackra miljöer och hårt redigerade med filter som förskönar. Enters: BeReal!

Vad är BeReal för något?

Appen BeReal kom till som en motpol till den förskönade och tillrättalagda verkligheten vi vant oss vid i sociala medier – en reaktion på fenomenet ”social media fatigue”: känslan av förlorad koppling till verkligheten, orsakad av den ständiga interaktionen med den tillrättalagda och idealiserade versionen av andra människor. I BeReal visar användarna istället upp det verkliga livet, bakom och framför kameran på samma gång. 

Appen släpptes i Frankrike redan under 2020. Det var dock under 2022 populariteten växte, vilket gjorde appen till en av de mest nedladdade under året, särskilt bland Gen Z.

Hur fungerar BeReal?

En gång om dagen, vid olika tidpunkter, skickar appen ut en notis om att det är dags att ta dagens bild. Du har exakt 2 minuter på dig att ta bilden och du kan inte använda en tidigare knäppt bild eller lägga på ett filter på bilden. Både fram och bak-kameran används, vilket innebär att du tar en selfie och en miljöbild samtidigt. Om du inte tar dagens bild kommer du inte heller att kunna se dina vänners bilder.

Är BeReal starten på något stort?

Nya appar som blommar upp är enkla att kopiera, vi kan redan nu se att Instagram tittar på BeReal:s funktioner och kan vara ganska säkra på att något liknande snart kommer släppas även där. Även i andra sociala medier märker vi av att den tillrättalagda och hårt redigerade bilden som visas öppet för alla inte längre fungerar lika bra. 

På Snapchat väljer många att skapa en privat story för utvalda personer, som får hänga med bakom kulisserna. Det tisslas om att även Instagram är på väg att rulla ut nya features, där man kan välja mindre grupper att prata med, dela bilder med (och ladda upp under en kort tidsperiod) och socialisera med. Vi ser att ungdomar blir allt mer medvetna om problematiken kring mobilberoende, konsumtionen av innehåll på sociala medier och kopplingen till psykisk ohälsa.

BeReal bjuder på ganska lika, faktiskt rätt tråkiga, vardagsbilder där vi sitter framför en dator, i en soffa, ätandes vid ett middagsbord, liggandes i en säng, på en promenad med hunden… Ja, en vardag där vi, på ett relaterbart och mänskligt sätt, visar att det är mer det här som är den sanna verkligheten hos de flesta. Visst kan det kännas lite skönt, rent av?