Det här är en guide om varumärke! Har du ett eller är du bara intresserad? Kanske vill du vara ett? Du är inte ensam och tur är väl det! Då skulle vi ju inte ha några jobb. Skoja! Eller? Nej, men hur som helst kommer denna guide att handla om varumärke, vad som är viktigt och hur man ska tänka.
Det enda rimliga i en guide om varumärke är väl ändå att inleda med att konstatera vad ett varumärke är. En vanlig missuppfattning är att företaget är företaget och att dess produkt eller tjänst blir ett varumärke med en logotyp och så är det med det! Till och med Wikipedia beskriver det så:
“Ett varumärke är ett namn, en symbol eller ett tecken, som används för att identifiera produkter eller tjänster.”
Har Wikipedia fel? Nja, men inte heller helt rätt. Om det var sant skulle denna guide ju inte behövas. Och det gör den!
Visst är logotypen och den grafiska profilen viktiga varumärkeskomponenter när den övergripande strategin sitter, men att börja med dem och tro att allt annat ska lösa sig är fel väg att gå. Det visuella uttrycket är just det; ett visuellt uttryck för något. Därmed är förstås rätt ände att börja med detta något.
Vad vi menar? Jo, den övergripande varumärkesidentiteten, positioneringen och differentieringen från andra varumärken inom samma bransch, förstås! När detta sitter, då är det dags att börja fundera på utseende, tonalitet, storytelling, core story, taglines… ja, du fattar!
För handen på hjärtat, hur ofta väljer du bort ett varumärke på grund av en ful logotyp? Logotypen fungerar snarare som ett kännetecken, och har du inte laddat den med positiva egenskaper och fått den att sticka ut från andra är ju risken stor att den varken gör till eller från i jakten på betalade kunder.
Wikipedia och den allmänt utbredda tron på att logotypen räcker är alltså en grov förenkling. Den funkade back in the day då man kanske var ensam om sin produkt eller tjänst – så är det ju inte idag.
Vi tar klassikern Coca Cola som exempel eftersom de både är tidiga och har gjort flera omfattande resor både med ursprungsvarumärket och sub-varumärkena (Light, Zero, Life, Vanilla, Cherry, ya know).
Att de flesta svarar Coca Cola på den snabba uppmaningen “nämn en läsk!” är resultatet av ett gediget varumärkesbyggande och en särdeles lyckad distribution av varumärket. Jag vet inte hur du tänker, men när jag tänker på Coca Cola ser jag logotypen och de röda burkarna. När jag väl dricker Coca Cola väljer jag dock Cola Zero. Någon annan kanske föredrar Light. Vad vet jag!
Det Coca Cola har gjort är att identifiera behov och komplettera sitt stall med varianter av drycken under nya sub-varumärken. Detta för att kunna möta behov och förväntningar hos en alltmer krävande – och alltmer splittrad – målgrupp:
Att ta Coca Cola som exempel är en lågt hängande frukt i varumärkessammanhang, och det är självklart ett stort avstånd mellan Coca Cola och mindre varumärken. En sak att ta med sig från deras varumärkesarbete är dock att:
Det handlar dels om att lägga resurser på att göra varumärket tillgängligt för kunderna och att bli vald. Sen måste man få kunderna att komma ihåg varumärket för att sedan välja varumärket framför andra igen. Det senare är förstås avhängigt att produkten eller tjänsten lever upp till vad man lovat och vad kunden förväntat sig. En kundtjänst som är snabb och ödmjuk skadar förstås inte heller.
Ett varumärke är en produkt, tjänst eller idé som tydligt skiljer sig från andra vilket möjliggör kommunikation och marknadsföring. Varumärkesbyggande är i sin tur arbetet med att skapa varumärkets namn, egenskaper och personlighet för att sedan distribuera det. Det som gör att mottagaren väljer just ditt varumärke framför andra! Det består av tre olika delar, nämligen en:
Känns det här med varumärke krångligt och svårt? Hör av dig! Vi har stor erfarenhet av både varumärkesbygge och varumärkesförflyttning. Vi brinner dessutom för att just ditt varumärke ska vara sitt bästa, trevligaste och snyggaste jag.