Holmgatan 32
791 71 Falun
+46 (0) 23-79 45 30
hejup@unitedpower.se

Så här optimerar du bilder för Google och webben

En anledning till att man vill ha egna foton är att man kan sticka ut bland alla andra i Googles bildsökning. För att hamna långt upp krävs dock oftast lite handpåläggning.

1. Döp bilderna till någonting begripligt så att sökmotorer lättare kan förstå vad bilden föreställer.

2. Ge bilderna en beskrivande ALT-text. Denna text är en kortare beskrivning av vad bilden föreställer och läses av skärmläsare och sökmotorer. Tänk: ”Vad skulle folk googla på?”

3. Optimera bilderna! Köpta bilder är ofta väldigt stora och inte alls optimerade för webb. Tänk på att använda rätt filformat för bilden (JPEG för foton och PNG för grafik). Att minimera storleken och att servera bilder av rätt storlek är av största vikt. En bild som ska visas i ett stort fönster på datorn behöver vara stor, men på en långsam 3G-uppkoppling kan det ta väldigt lång tid att ladda ner en sådan.

4. Använda bindestreck (-) och inte underscore (_) när du döper bilder. Detta eftersom underscore ofta används i kod och Googles algoritm är anpassad för att kunna söka efter det. Detta innebär alltså att johan_badar.jpg läses som ”johan_badar”, medan johan-badar.jpg läses in som ”johan badar”.

5. Duplicera och återanvänd. Eftersom att bildernas filnamn påverkar SEO så kan det vara en god idé att duplicera och döpa om, istället för att återanvända samma uppladdade bild. Detta då fler bilder med liknande namn ger fler träffar på samma ord. Här kan du läsa Googles riktlinjer om publicering av bilder på webben.

Kontakta oss om du vill ha hjälp med fotografering eller SEO!

Du vet att ni kan bli bättre. Det är väl därför du är här? Ta hjälp av oss, allt vi gör blir ju så himla fint!