Då är denna guide som gjord för dig!

Om frågor uppstår: Skriv till oss på admin@unitedpower.se så ser vi hur vi kan lösa eventuella problem.

OK – Då kör vi!

Grundläggande om Google Analytics

De flesta företag känner till en väldigt liten del av vad Analytics kan hjälpa dem med när det gäller utveckling och att öka förtjänsten Denna guide kan kanske ta dig någon pinne högre på stegen.

Viktigt att ha med innan man börjar analysera är att se till att det är rätt Analytics-konto man utvärderar, rätt UA-kod, Egendom och Vy, samt att det inte är något som strular. Som att det ligger dubbla Analytics-script på hemsidan eller att Adwords-kontot inte är korrekt kopplat till Analytics. Vi utgår dock i denna genomgång ifrån att din Analytics-uppsättning är korrekt.

För nybörjaren

Förvärv/All trafik/Kanaler (Acquisition/All trafic/Channels)

Detta brukar vara det första jag lär ut till nybörjare. Välj sedan tidsintervall uppe i högra hörnet, se bild. Standard kan vara att välja “Senaste 30 dagarna”, eller kanske senaste kvartalet om du har väldigt lite trafik.

1. Har du någon slags målspårning idag?

 

I Analytics scrollar du sedan ner lite längre än bilden ovan visar, så kommer du till den tabell jag sedan visar i följande punkter i denna guide. Genom mina år som digital strateg är det nog den tabell jag gått igenom mest tillsammans med mina kunder.

Om dina tre sista kolumner är tomma (se rödmarkerat), och det saknas en ruta strax ovan tabellen där du kan välja mellan E-handel och Mål, så har du varken Målspårning eller E-handelsspårning. Därmed har du inget sätt att mäta själva resultaten. Du kan alltså inte utvärdera prestationen från olika kanaler, annonser eller själva hemsidan. Detta gör Analytics både tandlöst och ointressant.

Förenklat så vill du utvärdera ett minimum av två saker i ditt Analytics-konto:

 

2. Målspårning och/eller e-handelsspårning

E-handelsspårning

Om du driver en e-handel så tar jag för givet att du vet vad E-handelsspårning är. Att du ser cash in helt enkelt. Detta för att du ska kunna utvärdera både hur hemsidan presterar (Konverteringsfrekvens) samt hur kanalerna + eventuella annonser presterar.

Målspårning (Missa inte denna!)

Det är tyvärr många som inte har koll på att detta finns eller hur man gör! Framför allt företag som inte säljer online, men vill ha leads/kontakter från sina besökare. Vanliga mål att mäta via målspårning:

Men det går att spåra allt man vill utvärdera: views på en film, besök på en specifik undersida, eller ett länkklick till intern eller extern sajt. Målspårning kan självklart även användas av E-handlare som även vill ha leads/kontakter, men prioriteras sällan eftersom det oftast är E-handelsspårning som värderas.

Två vanliga “misstag”

  1. Att fråga: Vad är en bra konverteringsgrad? Ja det beror ju på. Säljer du fågelholkar i guld med hög vinstmarginal kan ju en konverteringsgrad på 0,1 % vara hur lönsamt som helst. Säljer du strumpor kanske inte ens 4 % i konverteringsgrad är tillräckligt. Bättre fråga är, oavsett konverteringsgrad: Hur kan jag öka min konverteringsgrad?
  2. Att öka marknadsbudget för att dra in mer trafik på sajten när det vore mer lönsamt att öka konverteringsgraden först, så att marknadsföringen/trafiken blir mer lönsam.

3. Hur sätter man upp Målspårning? 

Vi använder GTM (Google Tag Manager) för att sätta målspårning. GTM är ett separat script, som kompletterar Analytics. Fördelen med det är att vi där sätter ETT mål för exempelvis mailklick, antingen en specifik adress (typ salj@foretaget.se), en grupp sälj-relaterade adresser, eller alla mail-klick oavsett mailadress. Och det gör inget att man framöver lägger till/tar bort/flyttar omkring mailadressen på sajten, de spåras ändå vid klick, när målet väl är satt. Smidigt va?

Och kör du inte Målspårning via GTM idag, låt oss sätta igång! Jag lovar, det kommer bli betydligt roligare att utvärdera Google Analytics! Det kan ta några minuter till ett par timmar, men är värt det i det långa loppen.

4. Sätt ett penga-värde för dina olika Mål!

Utan ett realistiskt monetärt värde per Mål så räknas bara antal konverteringar, vilket aldrig är lika roligt som att se PENGAR. Och om du sätter en affär på 5 av 10 ordentligt ifyllda offertförfrågningar men bara 1 av 10 mail, så bör väl målen särskiljas genom olika ekonomiska värden, eller hur? En offertförfrågan är nog värt mer än en nedladdad PDF?

Det trevliga är att när detta väl är gjort, så summerar Google Analytics ihop värdet för oss, i kolumnen “Mätvärde” (se röda rutan).

Nu börjar den verkliga resan – Att driva rätt trafik, och konvertera trafiken till Leads och Intäkt!

5. Hur beräknar du målvärden till varje konverteringsmål?

Ta vinsten av snittordervärdet (X) delat på det antal leads som behövs för att det ska bli en affär.

Telefon: ? kr

Mail: ? kr

Formulär: ? kr

Läs dessa tre punkter innan du gör något annat:

BONUS

Utöver allt som redan nämnt, så är det en stor bonus att detta faktiskt gör dig till en bättre inköpare av digitala tjänster som ny hemsida och digital marknadsföring. Det blir även lättare att se och kravställa medarbetare och byråer när du kan se värdet av vad de gör, och konkretisera VAD som bör göras för att förbättra resultaten.

Ja, det var väl i korta drag vad Målspårning handlar om. Om frågor uppstår, du har feedback på denna guide eller du bara känner dig allmänt vilsen i den digitala världen: Mejla viktor@unitedpower.se så tar han det därifrån 🙂