Holmgatan 32
791 71 Falun
+46 (0) 23-79 45 30
hejup@unitedpower.se

Varför får jag upp så många skumma annonser i mitt Facebook-flöde?

Det är en vanlig fråga jag får från vänner som vet att jag arbetar med reklam och sociala medier. 

Annonssystemet på Facebook och Instagram är något som många irriterar sig på, men jag som marknadsförare tycker förstås att det är en toppen kanal. Facebook har faktiskt som mål att annonserna som man ser ska vara användbara och relevanta för mottagaren. Därför kan man styra vad man vill se och inte vill se på Facebook. 

Så här funderar det:

 1. Annonsören väljer ett affärsmål, tex att de vill sälja en produkt, driva trafik till sin webb, eller öka sin varumärkeskännedom.
 2. Annonsen sätts upp och riktas mot en specifik målgrupp som baseras på tex ålder, plats, intressen o.s.v.
 3. Själva annonsen skapas och annonsören bestämmer vart denna skall synas: Facebook, Instagram, audience network (d.v.s. andra webbplatser och appar i Facebooks nätverk)
 4. Facebook visar annonserna för de personer som matchar annonsörernas målgrupp. Denna information har Facebook fått från olika källor såsom
  • Vilken aktivitet man har sedan tidigare på Facebook och Instagram som t.ex. sidor man gillar, information från ens profil(er), platser man checkat in på, tidigare gillade sponsrade inlägg etc.
  • Platsinformation, tex. genom IP-adressen på datorn, var man använder telefonen samt platsen man skrivit att man är på när man tex. checkar in eller lägger upp bilder med angiven plats.
  • Annonsörer kan även använda sig av en Facebook-pixel för att nå personer som tidigare varit inne på deras webbsidor.
  • Dessutom kan företag som man tidigare delat sin mailadress med matcha denna mailadress med din profil och på det sättet nå dig.

Om man inte är nöjd med de annonser man ser tycker både jag som marknadsförare likväl Facebook att man ska gå in och justera vad som dyker upp. Detta gör man i sina annonsinställningar här: fb.com/ads/preferences/edit/

Det finns massor av intressanta sätt att nå potentiella kunder digitalt. Det här är en sak jag jobbar med.

Vill du bli bättre på att använda denna kanal som annonsör, kanske ha hjälp med bilder och/eller sätta upp smarta strategier för att nå ut mot en riktad målgrupp? Kontakta mig isåfall!

Du vet att ni kan bli bättre. Det är väl därför du är här? Ta hjälp av oss, allt vi gör blir ju så himla fint!