Använder du AI-genererade bilder och filmer i företagets kommunikation och marknadsföring? Det kan verka lockande på grund av kostnadseffektiviteten och snabbheten i produktionen, men det finns flera anledningar till varför det kan vara problematiskt ur ett varumärkesperspektiv. Häng med så skumpar vi igenom några fallgropar!

1. Autenticitet och trovärdighet

Varumärkeslojalitet bygger på förtroende, och det i sin tur är avhängigt autenticitet. Konsumenter är i allt större utsträckning medvetna om när innehåll är artificiellt genererat, vilket för många leder till en uppfattning om varumärket som mindre genuint. 

Att använda fullständigt AI-genererat innehåll kan signalera att företaget inte investerar tid och resurser i att kommunicera på ett genuint sätt, vilket riskerar att skada varumärkets trovärdighet.

2. Emotionell koppling

Att bygga ett starkt varumärke handlar till stor del om att skapa känslomässig koppling och engagemang. Det är inte omöjligt att göra delvis med hjälp av AI, men för att göra det bra krävs en hel del kunskap, erfarenhet och kompetens. 

Människor lystrar till historier och visuella uttryck som skapar känslor och går att relatera till.  AI-genererade bilder och filmer saknar ofta förmågan att förmedla den emotionella nyans och djup som mänskliga kreatörer kan skapa. Att förlora denna koppling kan göra att kampanjer upplevs som opersonliga och mekaniska, vilket inte engagerar konsumenter på samma sätt.

3. Kreativt uttryck och differentiering 

Ett starkt varumärke differentierar sig genom unika och kreativa uttryck som inte lätt kan kopieras. 

AI-genererade bilder och filmer blir ofta generiska och repetitiva eftersom de bygger på algoritmer som återskapar befintliga mönster och stilar. Det leder till AI-genererat innehåll som saknar originalitet och kreativt uttryck, vilket gör det svårare för varumärket att sticka ut på en konkurrensutsatt marknad.

4. Visuell identitet och röd tråd

Även om AI kan skapa bilder och filmer snabbt, är det svårt att uppnå det uttryck som ett varumärke vill förmedla, och hålla ihop den visuella identiteten. 

AI-system arbetar utifrån befintliga data och algoritmer, vilket gör processen begränsad och mindre flexibel. Det kan leda till att företag förlorar en del av den kreativa kontrollen över sina kampanjer, och medföra att slutresultatet inte helt matchar varumärkets vision eller tonalitet.

5. Etiska och juridiska risker

AI-genererat innehåll kan också innebära etiska och juridiska utmaningar. Det är ett perspektiv man bör väga in innan man låter AI diktera villkoren för kommunikationen. Vem bär ansvaret för felaktigheter eller olagligt innehåll som genereras av AI? Normalt är det företaget som använder AI-systemet som hålls ansvarigt.

AI-system använder befintliga bilder och material för att träna sina algoritmer. Ibland kan AI-genererat innehåll baseras på redan existerande verk, något som kan leda till upphovsrättsliga problem om de används utan tillstånd. 

Reklammaterial som AI skapar får inte innehålla något som kränker andra företags varumärken eller immateriella rättigheter. Företag måste också säkerställa att materialet inte diskriminerar, gör felaktiga miljöpåståenden eller på andra sätt strider mot lagen.

Det finns även etiska dilemman kring användning av AI för att skapa så kallade deep fakes eller material som kan vilseleda konsumenter. 

Enligt Svenskarna och Internet 2024 tycker många svenskar att det är svårt att avgöra sanningshalten i information de stöter på online. Över 60 % uppger att det är svårt att bedöma trovärdigheten, medan yngre människor av allt att döma är bättre rustade att tillämpa källkritik och värdera information och kommunikation de möts av med en nypa salt.

Tips på merläsning: Patent och Registeringsverket om upphovsrätt på AI-bilder

En hälsning i all mänsklighet …

Vi fattar att det här låter partiskt när listan kommer från en kommunikationsbyrå, men vårt jobb är att hjälpa varumärken att växa och sticka ut i en alltmer konkurrensutsatt värld. Även om AI kan vara ett kraftfullt verktyg, en smidig hjälp och lustfyllt att laborera med, är det viktigt att tänka långsiktigt och undvika fallgropar som kan påverka trovärdigheten och relationen med kunderna. 

Äkta, kreativ och engagerande kommunikation är det som bygger starka varumärken – och det är där vi vill hjälpa dig att göra skillnad.