Facebook är fortfarande den mest populära kanalen idag där hela 74% av svenskarna använder kanalen. 51% använder Facebook dagligen och det är kvinnorna som är mest aktiva användare. När det kommer till ålder är det grupperna mellan 16-25 år samt 26-35 som är aktiva Facebook-användare.
(Källa: Svenskarna och Internet 2019)
Facebook står inför stora utmaningar och man kan se en viss nedåtgående trend för kanalen. Det är många användare som har slutat uppdatera sina egna flöden, dela andras innehåll och slutar att följa själva flödet på Facebook. Detta beror på att Facebook visar mycket skräp och fake-news på flödet, vilket gör att användarna på kanalen känner sig spammade. Det trixiga är att när användarna slutar att engagera sig på Facebook så kan inte algoritmen hjälpa att visa det som användarna faktiskt gillar.
För att lyckas på Facebook som företag måste man börja tänka utifrån ett relationsskapande perspektiv. Att förlita sig på ens företagssida kommer inte att räcka, utan man måste börja engagera sig i andra människor och andra företag. Men självklart ska man också vara duktig på att skapa bra innehåll och posta aktivt.
Det finns i stora drag tre typer av innehåll:
På grund av algoritmen är det återigen svårt för företag idag att nå ut till befintliga och potentiella följare bara genom organiskt innehåll och därför är annonsering och sponsring av inlägg nästan ett måste idag. På Facebook kan man antingen välja att sponsra upp inlägg på tidslinjen som man betalar för att marknadsföra till en specifik målgrupp. Man kan också skapa Facebook-annonser genom Facebooks egna verktyg Ads Manager som erbjuder mer avancerade anpassningslösningar för annonsen.
Om ett inlägg på Facebook “flyger”, alltså att det får många kommentarer och/eller delningar, kan det finnas en poäng i att passa på att sponsra upp det. Om det görs ska inlägget antingen riktas mot de som redan följer sidan, för att säkerställa att alla sett det lyckade innehållet, eller så ska inlägget riktas mot en uppsatt intresse- och geografistyrd målgrupp.
När man skapar en annons finns det olika typer av annonsformat, se samtliga HÄR.
Observera att det är skillnad på annonsering på sociala medier och att sponsra upp ett inlägg. Läs mer om detta HÄR.
__________
Är du nyfiken på att veta mer om just detta, tveka inte att höra av dig så berättar vi mer!
Du vet att ni kan bli bättre. Det är väl därför du är här? Ta hjälp av oss, allt vi gör blir ju så himla fint!