Man kanske tror det är svalt men Facebook är fortfarande hett! Den är de facto den mest populära kanalen idag: hela 71 % av svenskarna finns här. I åldersgruppen 26 år eller äldre är Facebook det mest använda sociala nätverket.
(Källa: Svenskarna och Internet 2020)
2019 var ett utmaningarnas år för Facebook – man kunde se en nedåtgående trend. Flera användare slutade uppdatera sina flöden och dela andras innehåll. De slutade till och med att följa själva flödet på Facebook. Under 2020 kunde man däremot se att något började förändras. Förmodligen eftersom allt fler började jobba hemifrån och fick behov av att söka efter en social plattform.
För att lyckas på Facebook som företag måste man börja tänka utifrån ett relationsskapande perspektiv. Att förlita sig på företagssidan räcker inte, man måste börja engagera sig i andra människor och andra företag. Men! Självklart ska man också vara duktig på att skapa bra content och posta aktivt.
När man skapar innehåll är det viktigt att tänka en Call to action. Begär inte för mycket, försök istället tänka: vad vill du att användaren ska göra när den läst ditt inlägg? Titta på en film, kommentera, dela, klicka sig in på sajt?
Det finns i stora drag tre typer av innehåll:
Algoritmen! Det är återigen svårt för företag att nå ut till både befintliga och potentiella följare. Det räcker inte att sätta sin tilltro till organiskt innehåll: annonsering och sponsring av inlägg är ett måste idag. Du kan välja att sponsra inlägg på tidslinjen, som betalas och marknadsförs mot en specifik målgrupp. Men ännu effektivare är Facebook-annonser som sätts upp via Facebooks egna verktyg – Ads Manager – och erbjuder mer avancerade anpassningslösningar.
Om ett inlägg på Facebook “flyger”, alltså att det får många kommentarer och/eller delningar, kan det finnas en poäng i att passa på att sponsra upp det. Om det görs ska inlägget antingen riktas mot de som redan följer sidan – för att säkerställa att alla sett det lyckade innehållet – eller så ska inlägget riktas mot en uppsatt intresse- och geografistyrd målgrupp.
När man skapar en annons finns det olika typer av annonsformat, se samtliga HÄR.OBS! Det är stor skillnad på annonsering på sociala medier och att sponsra upp ett inlägg. Läs mer om det HÄR.
Efter publicering – Glöm inte!
Vi kan det här som ett rinnande vatten: från att sätta en social mediestrategi till coachning och utbildning internt, skapa content till dina kanaler, publicering och uppföljning, paid social eller annat du kan tänkas behöva hjälp med. Puh! Det är en hel del som behöver falla och stanna på plats. Vi tror faktiskt att du kan bättre! Får vi berätta hur?
Don’t be a stranger: hör av dig så kör vi.