Tillgång till information och tjänster på webben är en rättighet. Som ansvarig för en webbplats eller digital tjänst bör du säkerställa att den är tillgänglig för alla, oavsett eventuella funktionsvariationer. Med tillgänglighetsdirektivet som träder i kraft 28 juni 2025 är det hög tid att agera. Denna guide fokuserar på webbtillgänglighet, med konkreta åtgärder och praktiska tips.
Tillgänglighet är ett område som får somliga att vilja dra täcket över huvudet eller stoppa huvudet i sanden. Börja gärna med att läsa om vad webbtillgänglighet innebär och varför det är viktigt. Viktigt, bra och gynnsamt. Och du – allt går att lösa.
Webbtillgänglighet innebär att utforma och utveckla webbplatser och digitala tjänster så att alla kan använda dem, inklusive personer med:
Om din webb inte är tillgänglig riskerar du juridiska påföljder av att inte uppfylla lagkraven. En otillgänglig webbplats exkluderar besökare, och försämrar samtidigt varumärkets trovärdighet och förtroendet hos användarna. Dessutom kan bristande tillgänglighet negativt påverka både användarupplevelse och SEO, vilket begränsar synlighet och konvertering.Genom att tillgänglighetsanpassa din webbplats säkerställer du att den uppfyller lagkraven, samtidigt som du inkluderar fler besökare och ökar din räckvidd. Tillgänglighetsanpassning ger tydligare kommunikation för alla användare, samtidigt som åtgärderna ger en mer kvalitativ webbplats i sin helhet.
Åtgärder inom utveckling, design och innehåll bidrar till att skapa en inkluderande digital miljö. Här är exempel på åtgärder som gör din webb mer tillgänglig.
WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) är internationella riktlinjer för webbtillgänglighet. Den innehåller tre nivåer av krav, eller standarder:
Denna nivå innehåller de grundläggande kraven som måste uppfyllas. Däribland:
Nivå AA rekommenderas för de flesta webbplatser. Uppfyller du dessa krav följer du också Webbdirektivet och kan ge dig själv en klapp på axeln. AA innehåller förutom kraven för A bland annat:
*Kravet gäller även externt innehåll, det vill säga material på andra plattformar som du hänvisar till på webben, exempelvis en informationsfilm på YouTube eller Facebook. Se även till att videoinnehåll är tillgängligt genom verbalisering eller syntolkning.
Den högsta nivån är mer omfattande och passar särskilt för tjänster med höga krav på tillgänglighet. AAA inkluderar utöver kraven i föregående nivåer bland annat krav på:
Om du ska börja med att se över dina digitala tjänsters tillgänglighet rekommenderar vi att du börjar nedifrån och upp, A → AA → AAA.
EU:s tillgänglighetsdirektiv som träder i kraft 28 juni 2025 ställer krav på såväl offentliga som ett flertal privata aktörer. Direktivet påverkar vissa sektorer, där små, medelstora och stora företag omfattas av kraven att minst uppfylla WCAG 2.1 AA. (Så kallade mikroföretag, med färre än 10 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning under 2 miljoner euro, är undantagna.)
Det nya direktivet prioriterar produkter och tjänster som är centrala för digital delaktighet. De branscher och tjänsteområden som först och främst kommer att sättas under luppen är: finansbranschen, mediebranschen, IT- och kommunikationstjänster, persontransport, e-böcker och e-handel.
Om din verksamhet inte hör till någon av dessa är det ändå klokt att agera – riktlinjer och krav inom tillgänglighetsområdet är på frammarsch, och kommer sannolikt att omfatta allt fler sektorer och företag inom en snar framtid.
Utvärdera, prioritera och planera. Det kan kännas överväldigande att börja tillgänglighetsanpassa, men det viktiga är att sätta igång. Ta ett steg i taget:
Med rätt kunskap och verktyg kan du säkerställa att din webbplats är tillgänglig för alla.Läs mer om tillgänglighetsdirektivet påpts.se
Läs mer om webbtillgänglighet påDIGG.seVill du veta mer om WCAG och kraven för nivå 2:1 (AA)? Läs direktiven påWebbriktlinjer.seKontakta oss på United Power om du behöver stöd eller hjälp att anpassa din webbplats, eller producera tillgänglighetsanpassat innehåll till din webb.