Från pandemi till krig, hög inflation och lågkonjunktur… det är minst sagt tuffa tider just nu. Därtill har marknadsförarens roll blivit tyngre och vi behöver ha koll på mer och mer. Precis som under 2022 har marknadsföringslandskapet åter ritats om. Nu gäller det att få kunderna att fortsätta tänka på ditt varumärke, trots att deras fokus finns på annat håll och marknadsbudgeten stramas åt. 

Många av de trender vi såg komma under 2022 består. Det är fortfarande viktigt att bygga varumärke och att steppa upp när det gäller hållbarhet – framtidens generationer kräver allt mer av företag, men även lagar och krav tillkommer i allt snabbare takt inom hållbar utveckling och kommunikationen om den. 

Vi bjussar återigen på en trendspaning där vi försöker oss på att sammanfatta de trendenser vi sett, läst om, funderat kring och diskuterat med andra i branschen. Häng med!

Marknadsföringen blir allt mer komplex

GDPR, Cookie-policies, tredjepartsdata, tillgänglighetskrav, hållbarhetskommunikation, greenwashing. Vi ser hur regler stramas åt och lagar kommer till; vi som arbetar med kommunikation och marknadsföring måste hänga med, för att kunna navigera i det snåriga landskap som nutiden utgör. 

Vad innebär det för dig som är företagare?

Lärande och omvärldsbevakning är A och O. En duktig marknadsförare hänger med! Det innebär att du som driver företag behöver växla upp, antingen på egen hand eller via anställda. Så se till att vara up to date och vidareutbilda dig eller dina anställda – alternativt ta hjälp av specialister. 

Vår rekommendation

Bli inte skrämd, se det som en möjlighet till att på nya sätt nå ut till nya kunder, samt bygga ännu bättre relationer med befintliga. Dagens möjligheter där man kan mäta i princip alla marknadsföringsinitiativ, och se det direkta ekonomiska resultatet, gör det dessutom tryggare att ta hjälp av experter inom diverse marknadsföringsområden utan att känna sig lurad på tid och pengar. Toppen inte minst nu när allt fler områden inom marknadsföring kräver specifika specialistkompetenser. De flesta små och medelstora företag har inte på långa vägar möjlighet att anställa alla dessa kompetenser själva. Våga ta hjälp. 

Förändrade livsstilar och beteenden 

Tillgänglighet, tidseffektivitet och äkthet är ledorden som har satt sig på riktigt gällande … just precis allt. 

Under pandemin vande sig konsumenter vid tidseffektiva digitala möten, hemmaträning och att handla mat online. Nu har vi delvis tagit oss tillbaka till kontoren, gymmen och butikerna, men vi vill fortfarande maxa vår tid. Vi vill snabbt kunna hitta det vi söker, enkelt koppla upp oss till möten, vi förväntar oss att tekniken fungerar, att leveranstiden för inköpta varor är kort … ja, vi förväntar oss tillgänglighet och ett högt tempo. Nedan landar vi i några av de företeelser som spås växa under kommande år!  

Social search 

Sociala medier är platsen för snabb kommunikation, idag är det även hit allt fler vänder sig för att söka information, istället för den klassiska googlingen – social search växer enormt. 

Sociala sökmotorer gör det möjligt för användare att filtrera på de sociala plattformar, med både detaljerade och anpassade sökresultat som resultat. På så sätt kan man idag göra väldigt specifika sökningar på kanalerna. Om man som företag är på tårna kan man tidigt upptäcka trender och haka på dessa under tiden de växer och därmed få både engagemang och spridning. Du har kanske under 2022 sett TikTokPastan eller TikTok-nudlarna, Sam Smiths låt Unholy som innan lansering teasades om på TikTok (och fick ett smått otroligt genomslag) och Corn Kid-ljudet? 

Vad innebär det för dig som är företagare?

Relevant att tänka på kring social search är att användare vänder sig till sociala medier för att sondera terrängen när det kommer till allt från restauranger – för att man vill se upplevelsen och höra om andras upplevelser – till inköp av produkter och tjänster. När befintliga och tidigare kunder blir varumärkets främsta förespråkare (eller “motspråkare”) via användargenererad content blir det hela väldigt sårbart. Det är här de mjuka värdena, vad ni erbjuder utöver faktiska produkter eller tjänster, kommer in, smarta samarbeten med influencers likaså!

Vår rekommendation

Det räcker inte med en statisk hemsida och ett inaktivt konto på LinkedIn – som företag behöver man finnas där målgrupperna finns. Även om ni inte har produkter eller tjänster som gör sig bra som content på exempelvis TikTok eller Insta Reels, är verktygen toppen när det kommer till att synliggöra och använda vad andra säger om varumärket via deras content: user generated content (UGC: innehåll där varumärken taggas in, alternativt relevanta #). 

Äkthet, influencers och användargenererad content (UGC) i sociala medier

Äkthet är något som spås fortsätta engagera på sociala medier. Vi ser ett förändrat beteende när det kommer till synen på det perfekta livet. 

Under covid placerades datorerna framför en bokhylla för att vi skulle se intellektuella ut under videomöten. Nu är vi trötta på det tillrättalagda och vill se mer verklighet. Ett tecken på detta är exempelvis appen BeReal som vuxit enormt senaste året. Just nu har appen över 30 miljoner nedladdningar globalt, och över 500 k här i Sverige. BeReal visar verkligheten, utan filter och i stunden. 

Även här smäller användargenererad content, eller UGC, betydligt högre än företagets egenproducerade content. Faktum är att millennials litar på UGC mer än någon annan typ av media, eftersom UGC låter varumärken dela åsikter från sina verkliga användare (källa: Later). 

När det kommer till renodlad marknadsföring i sociala medier kan vi se att influencer-marknadsföring fortsätter växa. Och precis som förra året fortsätter mikroinfluencers (influencers med en ganska liten, men engagerad följarskara) vara de som annonsörer helst vill samarbeta med. 

Även Native ads – innehåll som är tänkt att smälta in i övrigt innehåll (tidning eller hemsida) till skillnad från annonser som sticker ut – spås öka. 

Vad innebär det för dig som är företagare?

Att Influencermarketing och UGC växer har ytterst med trovärdighet att göra – det blir en plats för varumärken att synas i en verklig kontext och att komma ännu närmare slutanvändaren. 

Vår rekommendation

Att som företag använda sig av den UGC som finns där ute och hitta mindre influencers som både gör kvalitativt content och har en nära relation till sina följare, sparar tid. Det är också både ett strategiskt och smart sätt att marknadsföra ditt företag och bygga ett community. Vill du inte använda dig av andras innehåll, se till att skapa mer “äkta” innehåll själv. Visa bakom kulisserna, människorna som arbetar på företaget och tillåt följare att komma närmare.

Snark, reklamtröttheten är större än någonsin 

Vi vet att folk är reklamtrötta och skeptiska. Vi spenderar massor av tid online, konsumerar både kunskap och underhållning i rasande fart – reklam likaså. 

De allra flesta betalar för en eller flera streamingtjänster för att slippa reklamen. Netflix lanserade i november 2022 det nya abonnemanget “Netflix Basic with Ads” – ett billigare abonnemang med 5 min reklam per timme. Någon som vågar sig på en kvalificerad gissning kring hur det går? Bra säger de själva, absolut inte bra säger resten av världen.

Vad innebär det för dig som är företagare?

I reklamtrötthetens spår blir den värderingsstyrda kundkontakten allt viktigare. Vi vet att mottagare som upplever att de kan identifiera sig med ett varumärke både sett till värderingar och representation, med större sannolikhet blir en konverterande kund: oavsett om det handlar om B2C eller B2B. Viktigt att tänka på är även att reklam som sticker ut, oftast mottas bättre.

Vår rekommendation

Ta kontroll över varumärket och bygg det smart över tid! Sätt den där digitala strategin och hållbarhetsstrategin, se över varumärkesplattformen och budskapsplattformen – vidareutveckling kommer att bidra till en positiv förflyttning av varumärket, sätta en grund att stå på och göra dig relevant för framtida kunder. 

Vikten av varumärket – speciellt i en lågkonjunktur

Det är inget nytt att varumärket – hur man uppfattar och relaterar till er – är viktigt både för att locka nya kunder och behålla befintliga. 

Varumärket formas av: 

“A brand is made not just by the people who buy it. But also by the people who know about it.”

– Sir John Hegarty

Det som händer under en lågkonjunktur är att kunderna i större utsträckning jämför konkurrerande alternativ. Det här är något alla företag måste räkna med och vänja sig vid. När kundernas lojalitet sviktar är det läge att se om sitt hus och foka mer på varumärkets mjuka värden.

Vad ett varumärkes mjuka värden innebär…? 

Fundera över vad som får era kunder – befintliga och potentiella som ser sig om efter alternativ – att bli kunder till just er.

Ett varumärke är alltid laddat med egenskaper, oavsett om de är uttalade eller inte. Vissa kanske stärker kundens identitet, andra kanske representerar det kunden skulle vilja förknippas med. På så vis säljer ni väldigt mycket mer än de fysiska produkter eller tjänster ni erbjuder. 

Målgruppen måste känna att det är värt att välja just ditt varumärke framför ett annat – och när produkt och pris är likvärdiga blir det oftast de mjuka värdena, eller andras uppfattning om de mjuka värdena, som fäller avgörandet. 

Aktiva ställningstaganden och aktivt arbete för att bidra till något bättre blir vanligare och vanligare; hållbar utveckling, socialt ansvar, miljö och klimat är fortsatt centrala frågor. En trend som går i linje med detta och förväntas fortsätta att växa hos både millennials och Gen Z (f. 1981–1996 respektive 1997–2012) är exempelvis second hand-shopping. Det bottnar i oviljan att bidra till det slit och släng som fast fashion representerar och att spara pengar, men även möjligheten till en personlig/unik stil. 

Vad innebär allt detta för dig som driver företag?

Det kanske är lockande att växla ned och “spara” sina pengar under en lågkonjunktur. Men, om du minskar synbarheten är risken stor att någon annan hoppar in och tar din plats. Det är tid att bygga varumärke, inte att krypa in under en sten.

Tuffa tider kan man faktiskt se som en möjlighet; det är nu du har chansen att plocka kunder som ser sig om efter andra alternativ. 

Och du! Det är oftast billigare med varumärkesbyggande kampanjer än säljdrivande. Sannolikheten är även stor att konkurrensen minskar – därmed blir annonseringen billigare. Så håll ut. Belöningen kommer. Det är i uppförsbacke man ska gasa sägs det ju, och det stämmer faktiskt om man går tillbaka till hur det historiskt har sett ut; de som fortsätter satsa på synlighet och att bygga varumärke under tuffa tider, är de som kommer starkare ut när krisen lättar. 

Vår rekommendation

  1. Först och främst: fortsätt kommunicera! Stoppa inte marknadsföringen. 
  2. Var smart med marknadsbudgeten – om ni pausar synbarheten helt må ni få minskade marknadsföringskostnader, men det kommer på sikt att synas i form av minskade intäkter och ett tapp av kunder.
  3. Börja inifrån: Intern tydlighet skapar extern tydlighet. Om ni inte redan har en, så är varumärkesplattformen ovärderlig. Det är här hela varumärket beskrivs, från vision till målgrupper. Genom att tydliggöra ert syfte blir det enklare att hålla fokus. 
  4. Kommunicera det långsiktiga värdet ni bidrar till. Fortsätt argumentera kring varför produkten eller tjänsten ni säljer är värd den pengen det kostar. De kampanjer, koncept och budskap som hänger ihop med er varumärkesidentitet och ert engagemang kommer att stärka attraktionskraften. Här kan du läsa mer om konceptuell marknadsföring!
  5. Älska era lojala kunder och visa det!

Hållbarhet – vad göra?

I Resumés trendspaning från förra året spåddes 2022 bli året då varumärken börjar leverera istället för att proklamera. Bortförklaringar skulle minska till förmån för tydliga hållbarhetspolicies, produkter och praxis.

Så vad hände? Ingenting! Reklamombudsmannen fällde lika många företag för vilseledande miljöpåståenden och greenwashing som under 2021 och 2020. Klimatfrågan hade – bevisligen – helt försvunnit från väljarnas agenda under valrörelsen. 

2023 har inletts med extremvärme i Europa och extremkyla i USA. De akuta utmaningarna är många, minst sagt. Ändå finns det ljuspunkter! EU:s klimatpolitik är fortsatt stark trots kriget i Ukraina, vi ser dessutom en åtstramning av internationell lagstiftning och implementeringar av regelverk som får effekt i närtid. Fler företag har blivit granskade för vilseledande miljöpåståenden i reklam och marknadsföring och ICC:s ramverk har trätt i kraft. Utöver detta ser vi hur människor i allt större utsträckning synar företag med lupp och fattar sina beslut med grund i hållbarhetsfrågor och företagets engagemang. Vi som marknadsförare spår att hållbarheten kommer att ta en allt mer självklar och central plats i varumärkesidentiteter under 2023 och kommande år. 

78 % av svenskarna vill stötta varumärken/företag som tar ansvar för miljö och klimat, enligt Svanenbarometern (2020). 

Vad innebär kraven och förväntan på hållbarhet för dig som driver och marknadsför företag?

Svåra tider väcker känslor, och 2023 präglas hittills av krigsrubriker, klimatkriser, ökade priser, elbrist, elprisstödets vara eller icke vara och inte att förglömma: inflationen. Att leva varumärkets värderingar, ta ställning och visa att ni tar ett större socialt och miljömässigt ansvar går inte bara i linje med vad konsumenter förväntar sig, det gör att ni sticker ut och har chans att ta plats i förtjänade medier och sammanhang. 

Vår rekommendation

En långsiktig hållbarhetsstrategi och integrering av hållbarheten i företagets styrdokument. Detta skapar möjlighet att ta ytterligare marknadsandelar. Viktigt att komma ihåg är dock att hållbarhet inte är ett sexigt engångsinitativ, utan ett pågående arbete – Hållbarhetskommunikationen likaså. 

Marknadsmixen – vi fördelar vår marknadsföringsbudget på allt fler kanaler 

Det har aldrig varit så enkelt att nå många! Men det har samtidigt aldrig varit så svårt att fånga deras uppmärksamhet. Lösningen på den ekvationen stavas m-å-l-g-r-u-p-p-s-i-n-s-i-k-t-e-r.

Vart målgrupperna befinner sig är naturligtvis förutsättningen för att landa i vilka kanaler man ska välja att satsa på. Dessutom behövs en analys av marknadsföringens resultat och effekter. På så vis kan du landa i vart du behöver växla upp och vart du ska växla ner. 

Paid Social, eller annonsering på sociala medier

Vi ser en stor skillnad från 7–8 år sen, när man som annonsör kunde lägga alla ägg i samma korg och nå långt och till många. 2023 ser verkligheten radikalt annorlunda ut.

TikTok växer stadigt och spås ta över ledarrollen när det kommer till både organisk content och marknadsföring. Faktum är att TikTok-användare är 1,5 gånger mer benägna än användare på andra plattformar att omedelbart köpa något de upptäckt. Och 1 av 3 konsumenter uppger i en undersökning att de har köpt en produkt i anslutning till att de såg den på TikTok under 2022 (Tinuiti).

Fler alternativa SoMe-plattformar tar plats, under 2022 blev BeReal som sagt en lirare att räkna med och även Pinterest seglade upp som en kanal att räkna med. Meta har länge varit störst, men nu börjar företag bredda sin närvaro även till andra kanaler och annonsbudgetar kommer sannolikt att spridas på fler kanaler än vi sett tidigare. 

Vad innebär det för dig som företagare?

Synlighet på enbart Facebook och Instagram kommer inte fungera om du har en målgrupp som tillhör Gen Z. För att hitta dem måste du testa andra vägar – här är TikTok just nu hetast. TikTok växer dessutom stadigt även bland äldre målgrupper, så börja testa kanalen nu! 

Vår rekommendation

Först och främst: gör målgruppsanalysen och börja tratta ned olika personas för att identifiera behov och önskemål. Gör sedan satsningar för att bygga på varumärkesidentiteten där behov finns. Kanske är det även dags att ta fram den där digitala strategin eller strategin för sociala medier och paid social? Om du inte redan är igång: få styr på mätning och analysera räckvidden i dina befintliga sociala medier. Gällande TikTok: Starta ett konto och börja botanisera!

Tillgänglighet – vakna och vinn!

Tillgänglighetsdirektivet blir lag 2023, och vi som byrå märker av att det kommer fler och tydligare krav från offentliga verksamheter när det gäller att tillgänglighetsanpassa all typ av kommunikation – inte minst webbplatsen. Men för privata företag som inte utför tjänster med offentlig finansiering är väl det där med tillgänglighetsanpassning en omständig överkurs? Nix pix!

Vad innebär det för dig som företagare?

2025 väntas en lag träda i kraft som innebär krav på tillgänglighetsanpassning av en rad produkter av tjänster inom den privata sektorn. Det rör också på sig när det gäller medvetenhet och attityder – tillgänglighet är en mänsklig rättighet: 20 % av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning, och betydligt fler har nytta och glädje av tillgängligt utformade tjänster och kommunikation. Ökad tillgänglighet på webben medför dessutom fördelar som starkare SEO. Fler och fler företag fattar att det är win-win!

Vi tror därför att detta komma sippra ner och bli alltmer relevant även för privata aktörer. 

Du som slumrat hittills kan vakna nu.  

Vår rekommendation

Börja med att se över din webbplats. Eller ännu hellre gå först igenom din grafiska profil och eventuella plattformar och strategier som din marknadsföring utgår ifrån. Fortsätt med dina sociala kanaler. Vad ska justeras och hur ska ni från och med nu se till att det innehåll ni skapar oavsett format är tillgängligt för alla?

Läs på, checka av och följ utvecklingen!  

AI AI!

2022 avrundades inte bara med elprischock och vinterkräksjuka – det hände mindre trista saker också. Vi pratar om lanseringen av ChatGPT – OpenAI:s chatbot-modell. Ya huurd? 

Skriva kod, texter och artiklar med hjälp av AI? Don’t mind if I do! ChatGPT har en mängd användningsområden. Inom kundservice, SEO, på hemsidor… ja till och med när det kommer till content.

GPT står för Generative Pre-trained Transformer, ett system som hjälper till att hantera de många komplexa samtalssituationer som uppstår när människor och maskiner interagerar. Det gör det genom att lära sig från tidigare samtal och förutse möjliga scenarier. Än så länge är tjänsten inte superförfinad, men gratis och öppen för alla. Har du hunnit testa?

Vad innebär det för oss som företagare och/eller marknadsförare?

Chatbot-modellerna bygger alltså på sånt som redan finns, sagts, och skrivits. Ergo: det är inte byggt för att skapa ”äkta” nytt/kreativt/visionärt, även om det säkert kommer att förfinas med tiden. Många spår att AI kommer att skaka om i grytan gällande hantering av data, förståelse för kundbeteenden, innehållsskapande, konverteringsoptimering, annonsering och så vidare – vilket ju inte direkt är något radikalt antagande.

Vår rekommendation

AI kommer att spela en allt större roll inom kundservice och marknadsföring, så det är definitivt värt att redan nu hålla koll på hur man kan använda AI för att förbättra, strömlinjeforma och förenkla sin marknadsföring och kundkontakt. Viktigt att tänka på är dock, när det gäller upphovsrätten: AI äger allt som skapas med AI.

S to the EO – SEO alltså, lite kort om

En bra SEO-strategi kan bidra till både långsiktiga och kortsiktiga resultat när det kommer till trafik till din sajt. Vi som marknadsförare såg under 2022 hur företags intresse för SEO och viljan att integrera SEO i marknadsföringsstrategin växte explosionsartat. Läs om våra hetaste SEO-spaningar nedan!

UX och SEO!

UX (User Experience, m.a.o: användarupplevelse) spås få en allt större påverkan på SEO framöver. Dels för att det går hand i hand med tillgänglighetsanpassning och talar via det visuella med färg och form, men också för att stärka relevansen i varje sidas innehåll. 

Genom förståelse för hur kundresan – hur användarnas förväntan på olika sajters innehållsstruktur, positionering och tonalitet med CTA-knappar och navigation ser ut – kan vi med hjälp av UX rama in det viktigaste på sidan, guida användaren och stärka relevansen för sökorden.

Semantiska kluster

Semantiskt sök, semantisk SEO och semantiska kluster har redan stor innebörd för SEO och kommer växa. Det handlar om sökord (eller sökämnen) som inte använder samma ord men som används i samma ämnesområde. Ett exempel på kluster kan vara “ta bort dålig lukt”, “rena inomhusluft från mögelsporer” och “köpa luftrenare”, som tillsammans kanske träffar din landningssida som handlar om “Köp ozongenerator för luftrening”.

Ens tänkta målgrupp har sällan exakt samma behov av information och söker inte på exakt samma ord eller sökfras; de söker på fraser som relaterar till dina sidor på olika sätt. Med hjälp av kluster kan du fånga in användare genom att länka dina sidor med olika, optimerade sökfraser, till din primära landningssida om ämnet, och förbättra SEO:n genom stärkt relevans. Fiffigt!

Nyfiken på mer om mer när det gäller SEO? Kika på vår guide på ämnet!

Avslutningsvis… 

Trendspaningen har sammanställts av oss på United Power. Nyfiken och vill veta mer om något?

Vi har fler artiklar och guider som vi tror kan vara intressanta för dig!

Och signa gärna upp på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lämna följande fält tomt