Lästid: Ca 15 minuter
Går du i tankar på att bygga en hemsida, eller kanske bygga om din befintliga? Funderar du på att göra allt själv eller ta hjälp av en professionell byrå? Känns tröskeln att komma igång lite för hög? Ingen fara, låt denna guide vara din vägvisare i denna tekniska djungel.
Innan du påbörjar det praktiska arbetet behöver vi luta oss tillbaka och fundera på det övergripande. Om du nu tänker att hemsidan ska vara för alla som kanske möjligtvis skulle kunna ha ett litet intresse för dig och din produkt, så vill jag stoppa dig redan nu. En hemsida kan inte vara till för alla och allas behov. Med andra ord: ju fler du vill pleasa, desto sämre kommer hemsidan prestera.
Därför är det viktigt att vi börjar med de stora penseldragen för att ge oss själva en riktlinje, så att vi inte tappar bort oss på vägen när vi väl börjar byggandet. Detta gäller både för dig som vill bygga själv, och dig som vill ta hjälp av en professionell.
Låt oss börja använda den bredaste penseln – hemsidans syfte. Men vad menas egentligen med det? Ett syfte beskriver varför man har hemsidan. Närmare bestämt vilka problem hemsidan löser, hos målgruppen eller i världen.
Om du har en målarfirma, så skulle din hemsidas syfte kunna vara: “Att hjälpa lägenhets- och villaägare i Dalarna få den bästa målarservicen”.
Eller om du har en liten e-handel med svensk honung: “Ge alla i Sverige möjligheten att köpa nyttig och hållbar honung”.
Fundera och formulera.
Nu är du kanske redan trött på allt fluff, men vi vill återigen påpeka att detta är viktigt. Så varför är visionen viktig? Jo, för att det avgör hur vi ska lägga grunden, och hur hemsidan kan blir förankrad i dina affärsmål.
Om din vision är att bli störst på det du gör i Dalarna, så utgör det en typ av grund för hemsida. Om din vision är att gå från att vara störst i Dalarna till att bli störst i Sverige, och hemsidans syfte är att stötta den visionen, så utgör det en annan typ av grund. För självfallet ska väl hemsidan stötta dig i den visionen? Jamen då behöver vi också bygga hemsidan för att exempelvis synas högst upp på Google i Sverige, inte bara i Dalarna, eller bara i Borlänge. Eftersom konkurrensen genast blir större bör du redan från början tänka på hur du kan sticka ut bland konkurrerande aktörer med olika värdeerbjudanden och tydligt varumärke. Här blir till exempel en grafisk profil viktig.
Nu vet vi hemsidans syfte och vision, därmed kan vi börja titta på vem hemsidan är till för. Som jag skrev tidigare så kan inte hemsidan vara för alla. Därför behöver du specificera vilka dina kunder är och var de befinner sig. Detta är viktigt då det bland annat avgör hur man strukturerar hemsidans URL:er, kommunicerar i text, bild och film, hur din grafiska profil ser ut och hur du syns på Google.
Om du nu känner att du behöver göra en ordentlig målgruppsanalys innan du fortsätter, kan ha glädje av vår guide om målgruppsanalys.
Denna är relativt simpel. Här behöver du specificera om du erbjuder produkter eller tjänster; online eller fysiskt? Detta är avgörande för vilket CMS (content management system), eller hemsidebyggare, du ska använda samt vilka konverteringsmål du ska ha i exempelvis Google Analytics.
Detta är nog bland det viktigaste på din hemsida. Utan konverteringar kan vi inte veta vad för affärsnytta din hemsida egentligen har.
Konverteringsoptimering är kort sagt det arbete du gör på och kring din hemsida så att användaren gör det du vill att hen ska göra. Vägen till en konvertering måste vara konkret och specifik, en action helt enkelt.
Vill du att användaren ska ladda ned en PDF?
Göra ett köp?
Scrolla igenom hela sidan?
Klicka på videon?
Hur ska du då veta vad som behövs göras för att en användare ska göra det du vill? Det kan man ta reda på på många olika sätt, exempelvis i analysverktyg som Google analytics, eller intervjuer med användare. Men i denna guide ska vi bara använda vårt sunda förnuft.
Tänk dig att du vill hjälpa din användare att göra rätt. Du måste därför fundera ut vad det primära syftet är för den sidan du vill optimera. Om sidans syfte är att exempelvis ladda ned en PDF, måste du få användaren att vilja ladda ned den, och sen få hen att enkelt förstå hur man laddar ned den. Detta gör du med strategisk placering av knappen “Ladda ned”, och inleder med en trevlig insäljande text för den målgrupp som du vill ska ladda ned den.
Alla dessa konverteringar kan du sedan mäta i analysverktyg som Google Analytics (förutsatt att du har implementerat det och ställt in rätt målvärden).
Vilket leder oss till målen. Nu börjar penseldragen bli mindre och mycket mer konkreta… skönt!
Målen på en hemsida kan med fördel vara enligt S.M.A.R.T-modellen, eller någon annan modell om så önskas. Oavsett tycker jag personligen att man ska hålla det enkelt till en början. Dock bör du se till att målen är förankrade med dina affärsmål och att de är mätbara, med syfte att kunna mäta dem i Google Analytics. Målen hänger också såklart samman med den marknadsföring du gör och din digitala närvaro i stort, eftersom hemsidans mål nås genom effektiv marknadsföring.
Text, bild, video, UX/UI, grafisk profil… Måste jag ha allt?
Oavsett vilket problem du löser, så kommer flera personer vilja att du löser det åt dem om du har en inbjudande, trevlig, snygg, enkel hemsida som tydligt förmedlar att du förstår din målgrupp, och att ditt företag är det rätta att hjälpa dem med problemet.
Detta gör du med text, bild, video UX, UI, grafisk profil och så vidare. Allt jag har nämnt här har sina egna specifika syften, men den gemensamma nämnaren är att det ger kunden förtroende för din verksamhet, och leder kunden dit du vill att hen ska ledas. Exempelvis ett köp som genererar inkomst till ditt företag, eller en pdf som beskriver hur man blir en samarbetspartner.
Ofta får vi som byrå frågan vad en hemsida kostar. Och ofta blir svaret – hur långt är ett snöre? Vi är inte några dryga personer, det är helt enkelt en kärnfull poäng levererad med glimten i ögat.
Att göra hemsidan själv blir självklart billigast. Den största kostnaden då är din tid, din energi och kanske några hårstrån efter att du slitit dig i håret av frustration (det händer oss alla). CMS-verktygen brukar med begränsade funktioner vara gratis, och därmed räknar vi inte med dem här.
Kostnaden för att bygga hemsidan själv skulle kunna se ut såhär:
Månadskostnaden kan landa på allt mellan 500 och 5 000 kr, kanske mer eller mindre beroende på vilken service du använder och vilka dina behov är.
Skulle du trots allt ta hjälp av en byrå så behöver vi se över vad ambitionen är. Om du bara vill ha en enkel hemsida med lite info och någon bild, så kanske vi landar på cirka 30 000–50 000 kr.
Om du vill ha en e-handel, eller en större tjänstesida som genererar många konverteringar som leder till sälj, där allt mäts korrekt uppsatt i Google Analytics, med texter som hjälper dig hamna högt upp på Google och en personlig och snygg film som presenterar ert företag och tjänster, så kan det landa på upp mot 80 000 kr eller kanske varför inte 180 000 kr.
Allt hänger på hur viktig hemsidan är för din verksamhet och hur mycket du räknar på att den ska generera i värde för dig. Höga ambitioner och låg budget går sällan ihop om någon annan ska göra jobbet än du själv.
Om vi utgår från att du vill slippa koda, behöver du krasst ett domännamn, ett webbhotell (där hemsidan förvaras) och ett CMS-verktyg (Content Management System, där du bygger din hemsida). De flesta CMS-verktygen fungerar även som webbhotell (där din hemsida lagras).
Ett domännamn kan du köpa lite överallt, både hos webbhotellen, domänmäklare, eller CMS-plattformarna. Tänk på att ditt domännamn ska vara enkelt och lätt att komma ihåg. Många säger att domännamnet numera inte primärt påverkar din synlighet på Google, men det kan hjälpa till vid ranking. Vår rekommendation är att koppla det till ditt varumärke, eller det du gör.
Exempel på webbhotell:
Detta är ett hav av oändliga produkter. Vissa är dyra, vissa är billiga. Vissa är flexibla, vissa är begränsade. Du behöver själv känna in vad som är viktigt för dig. Gör gärna en kravlista på vad du behöver för att mäkta med att hantera din egen hemsida.
Några populära CMS-plattformar:
Mycket information och svårt att prioritera? Vi har tagit fram en checklista för dig som står inför att bygga en hemsida. Denna checklista kan du ha som att-göra-lista när du bygger själv, eller som beställningsunderlag när du vill ta hjälp av oss som byrå (eller någon annan professionell för den delen). Klicka hem den i pdf-form till din inkorg.
Jag godkänner United Powers integritetspolicy
Nu vet du lite mer om vad som krävs för att bygga en ny hemsida som håller en röd tråd och stöttar dina affärsmål. Frågan är om du ska ta hjälp av någon professionell eller om du ska göra det själv? Här kommer några vägledande frågor och svar som kan hjälpa dig ta ett beslut.
Har du höga ambitioner med låg budget? Då kan du börja bygga en själv, i exempelvis WordPress. När din hemsida börjat generera inkomst och du känner att du håller på att växa ur den – ta hjälp av en byrå för nästa kliv. Har du kommit så pass långt har du förmodligen andra viktigare saker att lägga tid på.
Har du höga ambitioner med en rimlig budget? Låt då en professionell göra hemsidan. Oftast blir det bäst när experter får göra det som de är bäst på. Fördelen med att anlita en byrå är att det finns en bred kompetens som kommer hjälpas åt med din hemsida. Tro det eller ej, men en hemsida blir inte grym för att en utvecklare gör den. En hemsida blir grym för att en utvecklare, en SEO:are, en designer, en strateg och en copywriter gör hemsidan tillsammans.
Vad är din tid värd? Om en timmes arbete inom ditt expertisområde genererar en bra inkomst, så kan du med fördel fortsätta med det arbetet och låta en professionell göra hemsidan åt dig.
Har du inga ambitioner utan bara vill ha en hemsida för att man borde ha det? Kanske är det så att du inte behöver en hemsida? Om den bara kommer ligga där och inte uppdateras eller användas aktivt eller strategiskt, så kanske du klarar dig bättre utan. En dålig och ful hemsida kan skapa misstro hos potentiella kunder och stjälpa mer än hjälpa. Kanske en riktigt bra Google Business Profile räcker för dig.
Har du tagit beslutet att ta hjälp av någon professionell, kanske en byrå? Eller har du fler funderingar om att bygga en ny hemsida?
Jamen tveka inte att kontakta oss då! Vi älskar att prata hemsidor!
Eller varför inte kontakta vår webbutvecklare Viktor direkt, så hjälper han dig vidare:
Kunskapstörstig? Se alla våra guider.